Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Holdra szállás
  2023-07-23 08:20:36, vasárnap
 
  Július 20-án volt 54 éve, hogy először lépett ember a Holdra.

Erre emlékezve minden évben azon a napon tartjuk a Hold világnapját. Most összegyűjtöttünk néhány izgalmas titkot a holdra szállásról!

1. Nem ők voltak az elsők

Neil Armstrong volt az első ember, aki a Holdra lépett, azonban azt már kevesebben tudják, hogy az Apollo-11 csapatát fél évvel korábban már megelőzték. Az Apollo-8 elsőnek érte el a Holdat 1968 decemberében, azonban a legénység nem szállt ki, az expedíciónak a célja csak a Hold feltérképezése volt, a leszállás fel sem merült még.

2. Sinatra zenéje szólalt meg

Szokás, hogy minden újonnan meghódított területre kitűzi nemzeti zászlóját a felfedező csapat, és ha van rá lehetőség, akkor még a himnuszukat is lejátsszák. A holdra szálláskor ez egy kicsit különlegesebbre sikerült, ugyanis az amerikai himnusz helyett Frank Sinatra sokkal jobban odaillő dala szólalt meg: a Fly Me to the Moon.

3. Már elkészült a gyászbeszéd

Már jóval azelőtt elkészül az amerikai elnök gyászbeszéde az asztronauták temetésére, mielőtt még kiküldték volna őket az űrbe. Ez elsőre lehet, hogy kegyetlenül hangzik hangzik, de egy ilyen veszélyes küldetésnél bevett forma, hogy a fontos pozícióban lévő személyek szövegírói előre megírnak minden helyzetre egy beszédet.

4. Előre készültek a halálra

Az asztronautáknak az expedíció előtt nem volt elegendő pénzük ahhoz, hogy életbiztosítást kössenek. Azt találták ki, hogy előre aláírnak néhány képeslapot, amit családjuk igen drágán el tud majd adni az aláírásaikkal, ha ők esetleg életüket vesztik a küldetés során. Egyes becslések szerint akár 9 millió forintot is érhetett volna egy aláírás.

5. Egy percen múlt a küldetés

Az Apollo-11 csapata a tervezettnél később érte el a Holdat, így az előre megtervezett leszállási pont már nem volt használható. Armstrong ekkor új helyet keresett a hatalmas kráterek között, miközben az üzemagyag csak fogyott. Alig egy percen múlott, hogy ne tudjanak leszállni, és vissza kelljen fordulniuk.

6. Két hónap karantént kaptak

Az asztronautákat a felszállás előtt három hétig karanténba zárták, majd a sikeres küldetés után 21 napot töltöttek szintén elkülönítve. Miután az orvosok és kutatók meggyőződtek arról, hogy nem szedtek össze semmilyen vírust az addig még ismeretlen Holdon, kiengedték őket, és kezdődhetett az ünneplés.

7. Egy filctoll mentette meg

A küldetést nem más, mint egy toll mentette meg a kudarctól. Az egyik asztronauta ugyanis beszálláskor letörte a gép egyik vezérlőkarját, ami nélkül aligha tudtak volna visszajönni a Földre. Ekkor támadt az ötletük, hogy a kar helyére, egy filctollat raknak, amivel el tudják mozdítani az alkatrészt.

8. Egy nő tervezte a programot
A NASA szoftverét a Holdra szálláshoz Margaret Hamilton tervezte, majd a program is róla kapta a nevét. Margaret eredetileg matematikus volt, aztán később a programozást is megtanulta, majd ennek köszönhetően ő készítette el a NASA programját. Így az ő érdeme, hogy az emberiség már a Holdat is meghódította.

Plusz öt ráadás:

1. Megtévesztő a távolság

A Nap és a Hold közel azonos méretűnek tűnik, ha az eget pásztázzuk, azonban ez csak illúzió. Ugyanis a Hold négyszázszor kisebb, mint a Nap, csak négyszázszor közelebb van a Földhöz, ezért sokkal nagyobbnak látjuk. A formája is megtévesztő, ugyanis mi gömbölydednek gondoljuk, miközben inkább ovális, citrom alakú. A kutatók szerint a Föld gravitációs erői formálták évmilliók alatt ilyen szabálytalan alakúra.

2. Ezek a tárgyak maradtak fent

Az 1969. július 20-ai holdra szállás óta előfordult, hogy egy-egy expedíció során fennmaradt néhány holmi, amik között akadnak igen furcsák is. Az egyik legrégebbi kacat a Holdon az a tizenkét pár űrbakancs, amit még Armstrongék hagytak ott, mert induláskor könnyíteni kellett a hajójukon. A Holdra felkerült még Nixon, amerikai elnök aláírásával egy plakett. Az Apollo-14 űrhajósa mindenképp ki szerette volna próbálni, hogy milyen a Holdon golfozni, ezért két golflabda is kering a felszínén. Ezeken kívül találunk még családi fotókat, sólyom tollat és sok egyéb különlegességet.

3. Megőrzi a lábuk nyomát

A Hold vékony atmoszférája miatt minden nyomot évszázadokig őriz a felszínén, akár egy lábnyomot is. Szintén a vékony atmoszféra miatt a hő sem marad meg a felszínen, így erőteljes hőmérséklet ingadozás tapasztalható. A nappali időszakban 134 °C, éjszaka pedig mínusz 153 °C van az égitesten.

4. Egyre távolabb kerül a Földtől

A Hold is rendelkezik gravitációs erővel, pont úgy, mint a Föld. A Hold ereje lelassítja a Föld forgását, ez okozza itt a felszínen az apályt és a dagályt. De nem csak a vízre van hatással, hanem a napokra is, évszázadonként 2,3 milliszekundummal növeli a hosszát. A Föld energiáit átveszi a Hold, aminek következtében a két égitest folyamatosan távolodik egymástól. A Hold évente 3,8 centiméterrel kerül messzebbre a Földtől.

5. A csillagászok rettegtek tőle

Mielőtt még az ember a Holdra szállt volna rengeteg hiedelem keringett a tudósok között. Az egyik csapat attól félt, hogy a leszálló hajó elsüllyed majd a felszínén, a másik csoport attól rettegett, hogy az elektromosság miatt porral lesz tele az űrhajó, és az asztronauták nem tudnak majd felszállni. Szerencsére 1969. július 20.án ezekre mind rácáfolt az Apollo - 11.





 
 
0 komment , kategória:  Történetek az életből 2.  
Címkék: összegyűjtöttünk, különlegességet, életbiztosítást, asztronautáknak, különlegesebbre, asztronautákat, évszázadonként, feltérképezése, elektromosság, tapasztalható, vezérlőkarját, következtében, centiméterrel, aláírásaikkal, gömbölydednek, beszálláskor, expedíciónak, asztronauták, kezdődhetett, négyszázszor, decemberében, szabálytalan, köszönhetően, programozást, meghódította, gyászbeszéde, évszázadokig, folyamatosan, csillagászok, meggyőződtek, atmoszférája, tervezettnél, megtervezett, elkülönítve, gravitációs, matematikus, napon tartjuk, holdra szállásról, első ember, célja csak, felfedező csapat, holdra szálláskor, kicsit különlegesebbre, amerikai himnusz, amerikai elnök, asztronauták temetésére, ilyen veszélyes, fontos pozícióban, expedíció előtt, küldetés során, percen múlt, tervezettnél később, Neil Armstrong, Frank Sinatra, Margaret Hamilton,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
210 éve született a SZÓZAT meg...  Adakozás  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Julian Brass gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Esti kép  Png lepke  Facebookon kaptam  Szép estét  Mi lenne ha  A sors  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Alázat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nem tudhatod  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Idő  Szép estét  Kellemes délutánt kívánok  Minden harmadik...  Németh László tollából  Egy bizonyos határt  Alázat  Lóhere  Facebookon kaptam  Png férfi  Kövesd a cowboyt!  Png nő  Jó éjszakát  Png csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png csokor  Png kislány  Bertolt Brecht -től idézet  Nagyi telefonál  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alvó cicák  Nagyi telefonál  Fehér virág  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Nagyon különös  Garai Gábor - Takarítás  Soha ne kedvezz...  Fekete István - Akác  Mi lenne ha  Elköszönt  Nagyi telefonál  Akik bántanak téged  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Alázat  Hazára minden embernek szükség...  Png kutya  Akarat  Facebookon kaptam  Adakozás 
Bejegyzés Címkék
napon tartjuk, holdra szállásról, első ember, célja csak, felfedező csapat, holdra szálláskor, kicsit különlegesebbre, amerikai himnusz, amerikai elnök, asztronauták temetésére, ilyen veszélyes, fontos pozícióban, expedíció előtt, küldetés során, percen múlt, tervezettnél később, előre megtervezett, hatalmas kráterek, üzemagyag csak, percen múlott, felszállás előtt, sikeres küldetés, filctoll mentette, toll mentette, egyik asztronauta, filctollat raknak, eget pásztázzuk, kutatók szerint, tárgyak maradtak, egyik legrégebbi, lábuk nyomát, vékony atmoszféra, nappali időszakban, csillagászok rettegtek, tudósok között, egyik csapat, leszálló hajó, másik csoport, elektromosság miatt, összegyűjtöttünk, különlegességet, életbiztosítást, asztronautáknak, különlegesebbre, asztronautákat, évszázadonként, feltérképezése, elektromosság, tapasztalható, vezérlőkarját, következtében, centiméterrel, aláírásaikkal, gömbölydednek, beszálláskor, expedíciónak, asztronauták, kezdődhetett, négyszázszor, decemberében, szabálytalan, köszönhetően, programozást, meghódította, gyászbeszéde, évszázadokig, folyamatosan, csillagászok, meggyőződtek, atmoszférája, tervezettnél, megtervezett, elkülönítve, gravitációs, matematikus, használható, megtévesztő, himnuszukat, rendelkezik, meghódított, világnapját, aláírásával, szerencsére, kegyetlenül, asztronauta, hőmérséklet, armstrongék, küldetésnél, visszajönni, gyászbeszéd, messzebbre, pásztázzuk, leszállási, képeslapot, nagyobbnak, lelassítja, szálláskor, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2280
  • e Hét: 24570
  • e Hónap: 46837
  • e Év: 179391
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.